Parkieten verzorgen: De ultieme gids!

Als grasparkieten eigenaar weet je dat deze vrolijke en kleurrijke vogels speciale zorg en aandacht nodig hebben. In deze gids over parkieten verzorging lees je over de voeding, inrichting van de kooi, hygiëne, veiligheid en hoe je jouw grasparkieten bezig houdt. Bij Parkietwinkel.nl helpen wij je ervoor te zorgen dat ze een gelukkig en gezond leven hebben. Mocht je nog vragen hebben na het lezen van deze gids? Neem dan contact met ons op, bijvoorbeeld via het contactformulier op onze contactpagina.

Het voedingspatroon van parkieten

Timmy en Tommy eten appel

Het dieet van parkieten bestaat voor zo’n 80% uit zaden. De overige 20% bestaat uit groente en fruit, zoals wortels, appels en bananen. Dit betekent dus dat grasparkieten grotendeels genoeg hebben aan hun standaard zadenmix. Het is wel belangrijk dat jouw parkieten daadwerkelijk alle soorten zaden uit de mix eten en dat je iedere dag ook een stukje groente of fruit aanbied. Probeer hierin te variëren, bijvoorbeeld de ene dag een stukje appel, dan weer wortel en de dag daarna een stukje sla. Geef jouw parkieten overigens geen avocado en zorg ervoor dat ze de pitten in fruit, zoals die in het klokkenhuis van een appel, niet opeten. Deze zijn namelijk giftig! Vergeet ook niet om jouw grasparkieten iedere dag vers drinkwater te geven. Water in een drinkbakje is namelijk lauw stilstaand water en kan dus een goede voedingsbodem zijn voor bacteriën.

Twijfel je of jouw grasparkieten alle zaadjes uit de zadenmix eten en daardoor vitamines en andere voedingsstoffen missen? Dit zou goed kunnen want parkieten weten heel goed welke zaden het lekkerst zijn en eten dus ook selectief. Hoe zorg je ervoor dat ze alsnog alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben? Hier zijn diverse manieren voor. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om pellets te gaan geven. Deze zijn er in verschillende soorten en maten, zoals de gekleurde ronde balletjes van Versele-Laga. Deze bevatten alle voedingsstoffen die grasparkieten nodig hebben, maar het kan soms lastig zijn om ze pellets te laten eten. In een volgende blog zullen wij hier meer over vertellen. Een andere optie is om Multi vitamine druppels aan de standaard zadenmix toe te voegen. Eventuele missende voedingsstoffen krijgen ze dan alsnog binnen. Vergeet ook niet om jouw parkieten een paar keer per week eiwitvoer te geven. Zeker als ze in de rui zijn is dit een hele waardevolle aanvulling op hun dagelijkse voeding! 

Inrichten van de parkietenkooi

Parkieten zijn actief en hebben veel ruimte nodig om te vliegen en te spelen. Wij raden daarom aan om voor een ruime parkietenkooi te kiezen. In ieder geval niet kleiner dan 50 cm breed, 30 cm diep en 50 cm hoog. Bij kooien van deze grote is het belangrijk om jouw grasparkieten in ieder geval dagelijks uit de kooi te laten, zodat ze goed de vleugels kunnen strekken. Lukt dit niet iedere dag? Kies dan voor een grotere kooi, zodat jouw parkieten de ruimte hebben om in de kooi rond te vliegen.  

Timmy en Tommy in de parkieten kooi

Het is niet alleen belangrijk om voor een ruime kooi te kiezen en jouw vogels de ruimte te geven om in de kamer rond te vliegen. Vergeet ook niet om zitstokken in de kooi te hangen waarop ze lekker kunnen zitten. Wij raden altijd zitstokken van natuurhout aan. De ronde zitstokken van plastic of hout die standaard bij de kooi worden geleverd zijn niet ideaal. Het oppervlak van dit soort zitstokken zijn namelijk exact gelijk, dit is niet goed voor de spieren in de pootjes. Vandaar ook dat wij deze niet los verkopen. Eventueel kan je ook zitstokken van een ander materiaal zoals steen toevoegen, dit helpt bij het afslijten van de snavel en de nagels. Vergeet ook niet om leuke parkieten speeltjes in de kooi te hangen. Waarom dit zo belangrijk is vertellen wij later in deze gids. 

Zo hou je jouw parkieten gelukkig en actief

Parkieten zijn erg sociale dieren en vinden het dan ook enorm leuk om met andere grasparkieten te spelen. Niet gek, want in het wild leven zij in enorme groepen en zijn ze van elkaar afhankelijk voor hun veiligheid (meer hierover in een later blog). Het is dus belangrijk om ze niet in hun eentje te houden. Kies daarom altijd voor meerdere parkieten, het liefst in even aantallen en evenveel mannetjes als vrouwtjes. Het leuke is dat de meeste grasparkieten ook graag met mensen spelen! Het duurt wellicht even voordat je hun vertrouwen gewonnen hebt, maar als het zover is zal je merken dat ze jouw aandacht erg leuk vinden. Speel dan ook regelmatig met jouw vogeltjes! Laat ze bijvoorbeeld lekker uit je hand eten, op je hoofd landen en tegen jouw neus aantikken met de snavel (een signaal dat ze je heel aardig vinden!).

Joey met parkieten speeltje

 

Je houdt jouw grasparkieten niet alleen en geeft ze ook regelmatig aandacht? Goed bezig! Vergeet daarnaast ook niet om een aantal parkieten speeltjes in de kooi te hangen. Dit houdt ze lekker bezig, mentaal gestimuleerd, onderhoud de snavel & nagels en het is ook nog eens een leuk gezicht in de kooi. Zeker als je regelmatig weg bent en jouw parkieten niet iedere dag los kunnen vliegen is het belangrijk om speeltjes in de kooi te hebben hangen. Dan blijven ze alsnog lekker bezig!  

Hoe hou je jouw grasparkieten gezond?

Parkieten zijn helaas kwetsbare vogels en worden regelmatig ziek, zelfs als je ze goed verzorgd. Het goede nieuws is dat een ziekte zeker niet altijd fataal hoeft te zijn! Als je snel door hebt dat jouw grasparkiet ziek is en direct actie onderneemt is de kans zelfs groot dat het goed komt. Het lastige is alleen dat grasparkieten van nature gewend zijn om ziektes te verbergen. Let daarom met name op symptomen als lusteloosheid, verlies van eetlust en veranderingen in uitwerpselen. Een ander zeer belangrijk signaal is een verandering in gedrag. Is jouw parkiet ineens opvallend tam of zit hij de hele dag te slapen op zijn tak? Dan is de kans groot dat er iets mis is en laat hem/haar dan even controleren door een vogelarts. In een later blog zullen wij dieper ingaan op ziektes bij parkieten en vertellen over symptomen, hoe je ziektes kan helpen voorkomen en wat je eraan kunt doen als jouw grasparkieten toch ziek worden.

 

De basis is in ieder geval om altijd te zorgen voor schoon drinkwater, een gevarieerde voeding (zie ook het kopje “Het voedingspatroon van parkieten”) en een schone kooi. Het beste is om de kooi van jouw grasparkieten minimaal 1 keer per week schoon te maken. Let er ook op dat ze niet per ongeluk in hun bakje met water of voedingsbakje poepen. Het is ook goed om geregeld een badje met water neer te zetten, zodat jouw parkieten lekker kunnen badderen. Let erop dat ze daarna niet in de tocht zitten en dat de kamer niet te koud is (een graad of 20 is ideaal). 

Zo hou je jouw parkieten veilig

Een veilige omgeving voor jouw parkieten is natuurlijk enorm belangrijk, maar waar moet je nou allemaal aan denken? Het begint bij de kooi. Zorg ervoor dat de spijlen niet te breed zijn (maximaal 1,2 cm) en dat er geen verf is gebruikt dat giftig is voor grasparkieten. Wij selecteren onze parkietenkooien daarom streng en bieden geen kooien aan die hier niet aan voldoen. Let er verder ook op dat de ruimte waar je jouw vogeltjes neerzet niet tochtig is en dat de luchtkwaliteit goed is. Zorg er ook voor dat er geen ramen en deuren openstaan als jouw parkieten vrij in de kamer rondvliegen. Voorkom ook dat jouw parkieten bij giftige planten kunnen komen en pas op met andere huisdieren zoals honden en katten. 

Alle handvatten om jouw grasparkieten gelukkig en gezond te houden

Een goede verzorging van parkieten gaat verder dan alleen voedsel en water. Ze hebben veel aandacht, (vlieg)ruimte, een grote & prettig ingerichte kooi en een uitgebalanceerd voedingspatroon nodig om gelukkig en gezond te blijven. Lukt dit allemaal? Dan zal je merken dat jouw grasparkieten altijd vrolijk zijn, lekker met elkaar spelen en steeds tammer zullen worden. Zo kan je optimaal van jouw grasparkieten genieten! Heb je na het lezen van deze gids nog vragen? Neem dan contact met ons op, dit kan bijvoorbeeld door te mailen naar pascal@parkietwinkel.nl en neem ook eens een kijkje in onze webshop.