Hoe zorg je voor een prettige leefomgeving voor jouw grasparkieten?

Hoe zorg je voor een prettige leefomgeving voor jouw grasparkieten?

De vraag die iedere grasparkieten eigenaar bezig houdt. Hoe zorg ik voor een prettige leefomgeving voor mijn parkieten? In onze vorige blog “Parkieten verzorgen: De ultieme gids!” hebben wij hier al even aandacht aan besteed. Nu gaan wij dieper op dit belangrijke onderwerp in. 

Een grasparkieten kooi kiezen

De kooi is het thuis van jouw grasparkiet en moet daarom ruim en comfortabel zijn. Zorg ervoor dat de kooi minimaal 50X30X50CM groot is als je 2 grasparkieten hebt. Heb je er meer dan 2? Dan zijn de minimumafmetingen ook groter. Over het algemeen geldt hoe groter hoe beter, waarbij breder beter is dan hoger. Dit komt doordat jouw parkieten dan de mogelijkheid krijgen om stukjes in de kooi te vliegen. Daarnaast zorgt een grote kooi ook voor voldoende slaapplekken, zodat ze daar niet om hoeven te gaan ruziën. Grasparkieten houden ook erg van klimmen en klauteren. Kies daarom ook voor een kooi met minimaal 2 zijden met horizontale spijlen. Controleer daarnaast ook of de spijlen van de grasparkieten kooi niet verder dan 1,5 cm uit elkaar staan. Zeker jonge grasparkieten zouden dan hun kopje door de tralies kunnen steken, dit kan gevaarlijk zijn. Vergeet ook niet om de kooi minimaal 1 keer per week goed schoon te maken! 

Grasparkieten Timmy en Tommy in de kooi

De kooi inrichten

Bij de meeste grasparkieten kooien zitten standaard ronde houten zitstokken inbegrepen. Deze kan je gebruiken, maar wij raden aan om altijd ook zitstokken in de kooi te hangen die gemaakt zijn van natuurhout. De pootjes van grasparkieten zijn erop ingesteld om op ondergronden van verschillende diktes te zitten. Zitstokken van natuurhout lijken erg op takken die ze ook vinden in hun natuurlijke leefomgeving en zitten daardoor veel comfortabeler. Daarnaast helpt het ook bij het onderhouden van de nagels. Vergeet daarnaast niet om voldoende drink en waterbakken in de kooi te hangen. Minimaal 1 bakje per grasparkiet is ideaal. Als je 2 grasparkieten hebt dan kan je dus het beste 2 waterbakjes en 2 voederbakjes ophangen. 

Grasparkieten vinden het heerlijk om bezig te zijn. Hang daarom altijd speelgoed in de kooi, zodat ze daar lekker mee kunnen spelen. Zeker als je jouw parkieten niet altijd uit de kooi kunt laten. Het favoriete speelgoed van parkieten zijn meestal de speeltjes die ze lekker kapot kunnen maken. Hang daarom altijd een leuk sloopspeeltje in de kooi. Speeltjes waarin ze lekker kunnen klimmen (zoals een ladder) of op kunnen schommelen doen het ook altijd goed. 

 Grasparkiet Timmy op de schommel - Vervaagde achtergrond

Aandacht geven aan jouw grasparkieten

Grasparkieten kan je alleen houden, maar wij raden aan om er minimaal 2 te houden. Parkieten zijn namelijk erg sociale dieren. Je kan ze dan ook veel makkelijker (mentaal) gezond houden als ze een maatje hebben om mee te spelen. Je hoeft er ook zeker niet bang voor te zijn dat een grasparkiet geen aandacht meer voor je heeft als je er een maatje bijzet. Grasparkieten die je nog niet zo goed kennen zullen waarschijnlijk nog bang zijn, maar als je ze op de juiste manier aandacht geeft dan trekt de angst binnen enkele weken weg. Ga daarom regelmatig bij de kooi staan, praat met ze, laat ze wennen aan jouw hand en geef ze zo nu en dan wat lekkers. In een volgende blog zullen wij je uitgebreider uitleggen hoe je jouw parkieten tam kunt maken. 

Grasparkiet Suzie

Wij denken dat je veel zult hebben aan bovenstaande tips om een prettige leefomgeving voor jouw grasparkieten te maken. Hou onze blog in de gaten voor nog meer tips! Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan contact met ons op, dit kan bijvoorbeeld door een reactie te plaatsen of door te mailen naar pascal@parkietwinkel.nl. Neem ook eens een kijkje in onze webshop