Grasparkieten leeftijd – Hoe schat je dat goed in?

Kort samengevat: 

Er zijn 4 goede herkenningspunten om de leeftijd van grasparkieten in te schatten: 

  1. De streepjes op het kopje van de grasparkiet. Zijn deze nog goed zichtbaar? Dan is de parkiet nog geen 3 maanden oud.
  2. De kleur van de neus. Is deze nog lichtblauw of lichtroze? Dan is de parkiet hooguit enkele maanden oud.
  3. Zie je een zwarte vlek op de snavel van de grasparkiet? Dan is hij niet ouder dan 12 weken. 
  4. Heeft de grasparkiet een iris (grijs ringetje rondom de zwarte pupil)? Dan is hij minimaal 5 maanden oud.

Hele blog:

Heb je jouw grasparkieten overgenomen van iemand anders en vraag je je af hoe oud ze zijn? Of wil je grasparkieten overnemen, maar twijfel je of de verkoper de juiste leeftijd noemt? In deze blog leggen we uit hoe je de leeftijd van grasparkieten kunt inschatten. Dit kan lastig zijn, omdat parkieten na ongeveer een jaar zijn uitgegroeid. Toch zie je bij jonge en volwassen grasparkieten een aantal duidelijke verschillen. Deze leggen wij hieronder uit.

1. Streepjes op het kopje

Jonge grasparkieten hebben streepjes op hun kop die doorlopen tot de bovenkant van de snavel. Deze streepjes worden na iedere ruiperiode minder zichtbaar en verdwijnen helemaal na verloop van tijd. Hoe duidelijker deze streepjes zichtbaar zijn hoe jonger de grasparkiet dus is. De 1e ruiperiode vindt plaats wanneer ze 3-4 maanden oud zijn, dus grasparkieten met goed zichtbare streepjes op hun kopje zijn nog geen 3 maanden oud. 

Streepjes op het kopje van Tommy
Bij de parkiet vooraan kan je goed zien dat de streepjes doorlopen tot aan de snavel, deze is dus in ieder geval jonger dan 3 maanden.

2. Kleur van de neus

De leeftijd van een grasparkiet kan je ook herkennen aan de kleur van de neus. Is deze lichtroze of lichtblauw en is het moeilijk te bepalen of het een mannetje (donkerblauw) of vrouwtje (donkerroze/bruin) is? Dan is de grasparkiet waarschijnlijk maar een paar maanden oud.
De grasparkiet vooraan heeft een bijna witte neus, wat erop wijst dat hij 2-3 maanden oud is.

3. Kleur van de snavel

Een andere truc is om goed te kijken naar de kleur van de snavel. Jonge parkieten hebben vaak veel pigment of melanine in de snavel, waardoor hij zwart kleurt. Naarmate ze ouder worden trekt deze zwarte kleur weg en krijg je de gewone oranje kleur. Zie je dus veel zwart op de snavel? Dan is de grasparkiet niet ouder dan 12 weken.

Zwart snaveltje Joey

Vooral bij de parkiet links kan je duidelijk een zwarte kleur op de snavel zien, deze is dus hooguit 3 maanden.

4. De ogen

De 4e en laatste truc is om goed te kijken naar de ogen van een grasparkiet. Zijn deze nog helemaal zwart? Dan zijn ze hooguit 5 maanden oud. Jonge parkieten hebben namelijk nog geen iris (de gekleurde ring rondom de zwarte pupil). Na 5-6 maanden begint de iris te ontwikkelen, eerst donkergrijs en later lichtgrijs of lichtbruin.


Bij deze grasparkiet zie je dat er een iris zichtbaar begint te worden en dat de streepjes op zijn kopje beginnen te vervagen. Deze parkiet is zo’n 6 maanden oud.

Wat als je parkiet ouder is?

Met bovenstaande trucs kun je goed inschatten of een parkiet jonger is dan een jaar. Als je echter een oudere parkiet hebt en de leeftijd wilt achterhalen, kun je kijken naar het ringetje om zijn poot. Soms staat het geboortejaar erop, dit is dan meestal de 3e set met cijfers. Staat het geboortejaar er niet op dan kan je kijken naar de kleur van de ring. In Nederland worden de meeste ringen afgegeven door de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Je kan op hun website zien welke kleur ring bij welk geboortejaar hoort. Hebben jouw grasparkieten geen ring? Probeer dan te achterhalen wie de fokker is of in welke dierenwinkel de vogels zijn gekocht. Meestal kunnen zij de leeftijd wel vertellen.

De leeftijd van grasparkieten inschatten blijft een uitdaging, maar met deze tips zal het een stuk makkelijker gaan. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, dit kan bijvoorbeeld door te mailen naar pascal@parkietwinkel.nl. Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram!

Een reactie achterlaten