Hoe kan ik mijn grasparkieten tam maken?

Kort samengevat:
Grasparkieten tam maken is een erg leuke uitdaging en gaat het makkelijkst als ze nog heel jong zijn. Grofweg verloopt het tam maken van parkieten in 5 fases: 

  1. Laat ze wennen aan jouw gezicht en jouw stem door dichtbij de kooi te gaan staan rustig tegen ze te praten.
  2. Laat de parkieten aan jouw hand wennen door hem op de kooi te leggen en een tijdje te blijven staan. Trek hem niet terug als ze schrikken. Zo kunnen ze aan jouw hand wennen. 
  3. De volgende stap is om met jouw hand de kooi in te gaan. Geef ze bijvoorbeeld een lekker stukje trosgierst en laat ze uit jouw hand eten. 
  4. Als de parkieten aan jouw hand gewend zijn, dan kan je gaan kijken of ze ook op jouw hand de kooi uit willen komen. Leer ze nu ook aan om van een afstand op jouw hand te landen, bijvoorbeeld door een stukje trosgierst of een ander lekkernijtje vast te houden.
  5. Laat de parkieten naar je toe komen zonder dat je ze iets lekkers in het vooruitzicht stelt. Je zult merken dat dit de lastigste stap is, maar met veel liefde en geduld gaat het zeker lukken.

Hele blog:

Dat is een leuke uitdaging, grasparkieten tam maken! Over het algemeen gaat dit het makkelijkst als de parkieten nog heel jong zijn, dus begin hier direct mee als je ze hebt gekocht. In de winkel zijn ze over het algemeen 6-10 weken oud. Zijn jouw grasparkieten al wat ouder? Ook dan kan je ze nog temmen, maar hou er wel rekening mee dat je veel geduld nodig zult hebben. Hoe lastig het exact zal zijn is van veel verschillende factoren afhankelijk. Het karakter van de parkiet, de ervaring met de vorige eigenaar (eventueel), de tijd die je erin steekt, etc. Mijn eigen parkieten heb ik in de dierenwinkel gekocht toen ze 6-8 weken oud waren. Al na een maand aten ze trosgierst uit mijn hand, dus met de juiste methode en een klein beetje geluk kan het snel gaan!

Wat is de beste methode om parkieten tam te maken?

Hier zijn uiteraard meerdere manieren voor. Het is goed om te weten dat parkieten dol zijn op trosgierst en daar ook wel een risico’tje voor willen wagen. Zorg dus dat je eerst wat trosgierst in huis haalt voordat je gaat beginnen. Over het algemeen werken onderstaande stappen het beste:

  1. Grasparkieten die je net hebt gekocht zullen in 1e instantie bang voor je zijn. Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat ze heel erg op je letten als je in de buurt staat en dat ze zover mogelijk bij je vandaan willen blijven. Maak je hier geen zorgen om, parkieten zijn prooidieren dus dit is heel normaal gedrag. Het beste wat je nu kunt doen is om juist wel bij ze in de buurt te gaan staan en rustig tegen ze te praten.
    Grasparkiet Tommy 
  1. Merk je dat jouw parkieten rustig blijven zitten als je in de buurt staat en tegen ze praat? Dan is het tijd voor stap 2. Probeer ze aan je hand te laten wennen door hem rustig op de kooi te leggen. Sommige parkieten schrikken en zullen door de kooi gaan vliegen, andere zullen heel waakzaam zijn maar wel blijven zitten. In beide gevallen kan je jouw hand gewoon op de kooi laten liggen. Trek je je hand wel terug? Dan is de kans groot dat dit de volgende keer weer op exact dezelfde manier gaat. Ze hebben namelijk geleerd dat door de kooi vliegen ertoe leidt dat je jouw hand wegtrekt. 
  2. De volgende stap is om ook met jouw hand de kooi in te gaan. Doe dit pas als jouw grasparkieten bij stap 2 niet meer in paniek raken als je jouw hand op de kooi legt. Pak een stukje trosgierst, ga rustig de kooi in en beweeg net dichtbij genoeg zodat ze kunnen gaan eten. Het zal misschien even duren voordat ze de 1e hap nemen, maar zodra dit is gebeurd volgt er al snel een 2e, een 3e, een 4e, enz. Je bent nu al een heel eind op weg! Probeer nu ook om jouw hand wat verder weg te bewegen, als het goed is willen ze graag dooreten en springen ze zonder na te denken op jouw hand.
  3. Het moeilijkste heb je nu gehad, jouw grasparkieten zijn gewend geraakt aan jouw hand en durven eruit te eten. Nu kan je gaan kijken of ze ook op jouw hand de kooi uit durven te komen. Bij mij duurde dit een tijdje en wilden ze het liefst zelfstandig uit de kooi komen. Doen jouw grasparkieten dit ook? Geen probleem, laat ze lekker zelf uit de kooi komen. De meeste parkieten gaan uit zichzelf terug de kooi in, maar als ze dat niet doen dan kan je ze altijd lokken met trosgierst of een ander lekkernijtje. Probeer jouw parkieten zeker ook buiten de kooi uit jouw hand te laten eten.
  4. De laatste stap blijkt toch altijd weer de lastigste. De parkieten op jouw hand, hoofd of schouder laten zitten zonder dat je ze een lekkernijtje in het vooruitzicht stelt. Bij mij duurde het 2-3 maanden voordat ze bij mij kwamen zitten zonder de extra motivatie van bijvoorbeeld trosgierst. Het is dus belangrijk om hier veel geduld bij te hebben. Praat tegen ze, laat ze spelen met jouw hand, geef ze een stukje fruit. Gewoon lekker met ze bezig blijven zorgt ervoor dat ze zoveel vertrouwen in je krijgen, dat ze vanzelf op je hand gaan springen. Grasparkiet Suzie bij parkieten ladder

Wat zijn de valkuilen bij het temmen van parkieten?

Grasparkieten tam maken kan een stuk lastiger worden als je 1 van onderstaande dingen doet.

  • Jouw grasparkiet oppakken: Parkieten vinden het vreselijk om opgepakt te worden en zullen het ook niet snel vergeten als je dat hebt gedaan. Je zult merken dat ze direct een stuk angstiger voor je zullen zijn. Grasparkieten zijn prooidieren en vasthouden is natuurlijk iets dat roofdieren ook zullen doen. Vandaar dat ze hier zo bang voor zijn. Het beste is om jouw parkieten alleen op te pakken als het echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld als je met ze naar de vogelarts moet.
  • Blijf altijd rustig richting de parkieten. Beweeg niet te wild als je bij ze in de buurt bent en praat altijd op rustige toon. Fluisteren is niet nodig, maar verhef nooit je stem. Je komt hierdoor gevaarlijk over en ze zullen je niet gaan vertrouwen.
  • Zitten jouw grasparkieten op je vinger? Top, dan ben je al een heel eind op weg! Laat ze altijd helemaal zelf besluiten wanneer ze weer weggaan. Als ze merken dat ze deze vrijheid bij je hebben, dan zullen ze je sneller vertrouwen. Wil je ze weer terugzetten in de kooi en lukt dit niet? Lok ze dan met wat lekkers en klem hun pootjes niet vast!

Is het verstandig om mijn parkieten te kortwieken?

Kortwieken betekent dat je de vleugels van jouw grasparkieten gedeeltelijk afknipt, zodat ze niet meer kunnen vliegen. Het voordeel hiervan is dat je ze dan makkelijk kan oppakken en ze afhankelijk van je worden om ze bijvoorbeeld terug naar de kooi te brengen. Ook kunnen ze niet meer tegen het raam aanvliegen. Kortwieken kan het makkelijker maken om ze te temmen. Toch zou ik dit niet aanraden omdat het gezond is voor parkieten om gewoon lekker te kunnen vliegen. Ik weet uit ervaring ook dat parkieten kortwieken helemaal niet nodig is om ze tam te maken. Daarnaast moet je heel goed weten tot hoever je de vleugels kan afknippen. Als het kortwieken misgaat dan kan dit ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld dat de vleugels niet meer goed kunnen terug groeien en ze niet meer kunnen vliegen.

Grasparkieten tam maken is een echte uitdaging, maar met bovenstaande tips gaat dit zeker lukken. Heb je nog vragen? Neem dan contact met mij op, dit kan bijvoorbeeld door een reactie te plaatsen of door te mailen naar pascal@parkietwinkel.nl. Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram!

2 reacties

Pascal

Pascal

Hoi Li,
Ja hoor. Je kan dezelfde stappen hanteren.
Hoe weet je trouwens dat de parkiet van niemand was?

Li

Li

Ik heb een wilde grasparkiet van wat we denken 8 – 9 weken oud buiten gevonden kan ik deze stappen dan ook nog steeds volgen. Ps ze is kern gezond en ze was van niemand.

Een reactie achterlaten