Gele kanarie op zitstok

Wil je kanaries gaan kopen, maar weet je nog niet zo goed wat er allemaal bij komt kijken? Of heb je al kanaries en wil je graag meer over ze weten? In deze blog lees je alles over kanaries verzorgen en beantwoorden wij vragen zoals: Wat eet een kanarie? Hoe oud wordt een kanarie? Hoe herken ik ziektes? Hoe kan ik met kanaries kweken? Om te beginnen is het goed om te weten waar ze vandaan komen en hoe zij in het wild leven. 

Kanaries komen voor op de Canarische eilanden en Madeira. Ze zijn dus gewend aan een warm klimaat en een leefomgeving die graslanden afwisselt met bosgebied. Kanaries vliegen veel en rusten graag hoog in de bomen. Buiten het broedseizoen leven ze in grote groepen met mannetjes en vrouwtjes door elkaar. Kanaries eten voornamelijk zaden en gaan ernaar op zoek in kleine groepen. Wanneer het broedseizoen is aangebroken leven ze in paartjes. Het mannetje en vrouwtje leven tijdens het hele broedseizoen bij elkaar en blijven soms ook in de jaren daarna samen. Als ze een nestje hebben gemaakt dan verdedigen ze het territorium direct om het nest fel. 

Wat eet een kanarie

Kanaries zijn net als grasparkieten echte zadeneters, al is de zadenmix die zij lekker vinden net wat anders. Bij kanaries bevat de mix veel millet, lijnzaad en kanariegraszaad. In onze zadenmixen zit ook gepelde haver, koolzaad, raapzaad en nigerzaad. Heerlijk vinden ze dit! Kanaries eten ook vers groente en fruit. Hun dagelijkse voeding bestaat voor zo’n 90% uit zaden. Groente & fruit vormen een gezonde en lekkere afwisseling. Vergeet daarom niet om ze iedere dag wat te geven. In de tabel hieronder vind je een overzicht van geschikt groente en fruit.

Groente

Fruit

Spinazie

Appel (zonder pitjes)

Boerenkool

Peer

Broccoli

Banaan

Wortel

Aardbei

Courgette

Blauwe bessen

Komkommer

Frambozen

Paprika (zonder zaadjes)

Mango

Sla (beperkt)

Papaja

Snijbiet

Meloen

Andijvie

Kiwi

 

Kanaries houden ook van trosgierst of een lekkere snoepstengel, zoals de Vitakraft kanarie kräcker. Vergeet niet om deze ook geregeld te geven als aanvulling op hun standaard zadenmix. Daarnaast hebben kanaries net als parkieten verschillende soorten mineralen nodig. Het is daarom belangrijk om een mineralenblok, een sepia steen, maagkiezel en grit beschikbaar te stellen in de kanariekooi. Zo komen zij aan alle voedingstoffen die ze nodig hebben. 

Inrichten van de kanarie kooi

Kanaries zijn kleine vogels, maar toch blijft het belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte. Het beste is om te kiezen voor een rechthoekige kooi met de minimale afmetingen 50 (h) x 30 (d) x 40 (b) voor 2 kanaries. Het is belangrijk om jouw kanaries iedere dag uit de kooi te laten bij deze afmetingen. Zo komen ze toch aan voldoende vlieguren. Een ronde kooi raden wij niet aan, maar als je de kanaries regelmatig uit de kooi kunt laten dan kan het wel. Wij hebben alleen grote ronde kooien in ons assortiment. Plaats de kooi bij voorkeur in de hoek, zodat ze aan 2 kanten beschut staan. Zo voelen zij zich veiliger. Probeer de kanarie kooi ook op enige afstand van de deur neer te zetten. Om de kooi in te richten kan je het beste kiezen voor zitstokken van natuurhout van 1-2 cm dik. Het beste is om af te wisselen met dikkere en dunnere zitstokken. Als bodembedekking kan je kiezen voor schelpenzand, beukensnippers of maiskorrels.

Hoe oud wordt een kanarie?

Kanaries kunnen wel 15 jaar oud worden! Natuurlijk is het hierbij belangrijk om ze goed te verzorgen, voldoende beweging te geven en je hebt een klein beetje geluk nodig dat ze geen ernstige ziekte oppikken. Goed verzorgde kanaries in gevangenschap kunnen zonder al teveel moeite 10 jaar oud worden. Erg leuk dat ze dus zo’n lange tijd bij je kunnen blijven! 

Ziekten bij kanaries herkennen

Gezonde kanaries zijn alert, levendig en hebben schone poten en een schone snavel. Merk je dat jouw kanarie lusteloos is, veel slaapt en bol zit? Ga dan even langs een vogelarts voor controle. Een kanarie is te mager als het borstbeen uitsteekt en puntig is. Dit kan door ziekte komen, maar ook door te weinig voeding. Zie je dat jouw kanarie plotseling aan het vermageren is? Ga dan goed na of er iets aan de voeding of de leefomgeving is veranderd. Is beide niet het geval? Dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van Coccidiose, dit is een parasitaire infectie. Deze is erg besmettelijk via de ontlasting. 

Kanaries gezond houden heeft voor een groot deel te maken met een goede voeding, voldoende afleiding en liefdevolle aandacht. Toch zijn er ook andere aspecten om op te letten. Een belangrijke hiervan is de hoeveelheid licht die jouw kanaries hebben. Als je ze thuis in de kooi houdt dan is het belangrijk dat ze zoveel mogelijk daglicht hebben en s’avonds niet wakker worden gehouden door kunstlicht. Als ze bij je in de woonkamer staan dan is het verstandig om de kooi s’avonds af te dekken met een doek. Zo kunnen ze lekker gaan slapen en hebben ze weinig last van licht dat in de woonkamer aanstaat. Als kanaries s’avonds te lang wakker blijven door kunstlicht, dan kan hun biologische klok door de war raken. Ze kunnen hierdoor op vreemde momenten in de winter gaan ruien. 

Kanarie kleuren

Kanaries zijn er in veel verschillende kleuren. De meeste kanaries die je in de winkel kunt kopen hebben een prachtig geel verenpak met enkele grijszwarte strepen op de rug. Dit is ook de kleur die je in het wild tegenkomt. Kanaries met een rood of wit verenpak komen ook regelmatig voor, omdat hier veel mee wordt gefokt. Je hebt daarnaast ook de Europese kanarie, deze heeft meer donkere tinten in het verenpak, zoals zwart, grijs en bruin. 

Rode kanarie op zitstok

Kweken met kanaries

Veel mensen hebben er hun hobby van gemaakt om te kweken met kanaries. Niet gek, want het is erg leuk om kanaries geboren te zien worden en op te zien groeien met alle mooie kleurtinten die je kunt bereiken door gericht te fokken. Het broedseizoen begint in maart/april en heeft veel te maken met het aantal lichturen in een dag. Het meest natuurlijke is om gebruik te maken van daglicht, maar je kan ook de lichturen verlengen met allerlei soorten verlichting. Voor de meeste hobbyisten is het praktischer om het normale daglicht aan te houden. In dat geval zullen ze alleen in de lenteperiode kleintjes krijgen.

Kanaries broeden graag in een nestkastje die aan 1 kant geopend is en aan de andere kanten gesloten zijn. Zo kunnen ze makkelijk bij de eitjes komen, maar voelen ze zich wel veilig omdat de andere zijden afgesloten zijn. Kanaries broeden graag op zacht materiaal zoals kokosvezel en maken daar ook een nestje van. Een vrouwtjes kanarie legt dagelijks 1 ei en stopt na 4-6 dagen. Vervolgens broed ze zelf de eitjes zo’n 14 dagen uit en wordt ze gevoerd door het mannetje. De kleintjes blijven zo’n 3 weken in het nest en vliegen dan uit. Ze blijven dan nog een week bij de ouders in de buurt en worden vaak nog gevoerd. Na een maand zijn ze volledig zelfstandig. Het leggen van de eitjes, broeden en vervolgens het verzorgen van de kleintjes kost de ouders veel energie, dus het is belangrijk om extra eivoer te geven en ervoor te zorgen dat ze voldoende vitamines binnenkrijgen. Overweeg bijvoorbeeld om extra multi vitamine druppels aan het voer toe te voegen. 

Kanarie in de rui

Een kanarie raakt meestal slechts 1 keer per jaar in de rui en vervangt dan het verenpak. Kanaries verliezen eerst de kleine veertjes, daarna vervangen ze de slagpennen in de vleugels en als laatste de staartveren. Dit duurt ongeveer 4 weken. De rui kost de kanaries veel energie, dus hou er rekening mee dat ze kwetsbaarder zullen zijn dan normaal. Geef ze extra eivoer zodat ze sterk blijven en overweeg om extra multi vitamine druppels aan het voer toe te voegen. Zorg er daarnaast voor dat ze s’avonds niet te lang in kunstlicht staan, dit kan hun biologische klok door de war gooien en hun rui periode moeilijker maken. Het beste is om de kooi na zonsondergang af te dekken met een doek. 

Kanarie in de rui

Kanarie zang

Mannetjes kanaries staan bekend om hun mooie zang, dit doen ze om indruk te maken op de vrouwtjes. Als je dus graag een kanarie wilt horen zingen is het belangrijk om in ieder geval 1 mannetje te nemen. Vrouwtjes kanaries zingen namelijk niet. Ook als er geen vrouwtje aanwezig is kan je een mannetjes kanarie aanmoedigen om te gaan zingen. Ga bijvoorbeeld eens bij hem staan en tegen hem praten of zet eens de radio aan. 

Kanarie tam maken

Een kanarie tam maken is een grotere uitdagingen dan parkieten tam maken. Kanaries zijn van nature wat voorzichtiger richting mensen en ze zijn vaak wat minder nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Het is daarom belangrijk dat je veel geduld hebt bij het tam maken van kanaries. Ga in het begin rustig bij ze staan en tegen ze praten, zodat ze aan je kunnen wennen. Leg ook eens je hand op de kooi. Schrikken ze niet meer en blijven ze lekker zitten? Probeer ze dan eens wat lekkers te geven en ze uit je hand te laten eten. Als dat allemaal goed gaat, dan kan je ze op je hand laten klimmen en proberen om ze uit de kooi te halen. Het is belangrijk om niks af te dwingen. Geef ze de vrijheid om weer weg te gaan. Zo zullen ze je gaan vertrouwen! 

Kanaries verzorgen kan soms best een uitdaging zijn, maar het is wel erg leuk! Met deze blog hebben wij je hopelijk goed op weg geholpen. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op, dit kan bijvoorbeeld door te mailen naar pascal@parkietwinkel.nl. Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram!

Een reactie achterlaten