Ziektes herkennen bij grasparkieten is vaak lastig, doordat ze dit heel goed kunnen verbergen. In het wild richten roofdieren zich altijd op de zwakste vogeltjes in de groep, dus voor hun veiligheid is het belangrijk om ziektes goed te verbergen. Ze doen dit in gevangenschap daarom ook, helaas beseffen parkieten niet dat wij ze graag willen helpen. Het is dus aan ons om ziektes op tijd te herkennen en actie te ondernemen. Maar hoe doe je dit? In deze blog lees je hoe je ziektes bij parkieten kunt herkennen en wat je het beste kunt doen.
Parkieten ziektes symptomen
- Normaal gesproken zijn grasparkieten heel speels en alert. Zie je ze ineens veel vaker dan dat je gewend bent stilzitten op hun zitstok? Dan kan dit een signaal zijn dat er iets mis is. Reden dus om hem goed in de gaten te houden.
- Grasparkieten hebben normaal gesproken groene ontlasting (de poep) met een wit puntje (de urine) in de vorm van een klein bolletje. Is de ontlasting heel dun? Dan is er waarschijnlijk iets mis met de darmen, bijv. een bacterie. Het zou ook kunnen dat ze te veel fruit en/of groente hebben gegeten. Onthoud dat de ideale verhouding ongeveer 80% zaden en 20% groente/fruit per dag is.
- Hoor je jouw parkiet(en) veel niezen en zie je ze vaak bol zitten? Dit zijn symptomen die duiden op een verkoudheid. Als je daarnaast ook de staart en borstkas heftig heen en weer ziet bewegen bij het ademen, dan kan je het beste direct naar de vogelarts gaan.
- Zie je kruimelige korstjes rond de snavel, op de huid, de poten en/of de voeten? Dan zou jouw parkiet schurftmijt kunnen hebben. Gelukkig is dit goed te behandelen met een spray.
- Veren plukken is een ander belangrijk signaal dat er iets mis is. De kans is groot dat hij zich verveeld en daarom aan zijn veren gaat zitten plukken. Het kan ook een symptoom zijn van een huidaandoening, een parasiet of een infectie.
- Merk je dat er een bobbel onder het verenpak zit? Dit duidt vaak op een tumor, meestal een vetgezwel. Dit komt vaak door te vette voeding en te weinig beweging.
Wat kan ik het beste doen als mijn parkiet 1 of meer van deze symptomen vertoont?
In de meeste gevallen kan je het beste naar de vogelarts gaan als de symptomen na 2-3 dagen niet over zijn. Dit lijkt misschien snel, maar als je er vroeg bij bent is de kans heel groot dat de vogelarts een medicijn kan meegeven dat het probleem verhelpt. Daarnaast is de parkiet vaak al langer ziek, maar viel dat nog helemaal niet op. Hoe langer je wacht hoe groter het risico wordt. Is jouw parkiet alleen en merk je dat hij veel aan zijn veren zit te plukken? Dan is hij waarschijnlijk niet ziek, maar erg verveeld. Overweeg dan om er een parkiet bij te zetten.
Parkieten in de rui
Grasparkieten komen enkele keren per jaar in de rui. Tijdens de ruiperiode vervangt de parkiet versleten veren. In deze periode merk je zeker bij oudere vogels dat ze minder energie hebben dan normaal. Wellicht denk je dat jouw parkiet ziek is, maar dat is dus niet het geval. Geef hem wat extra eivoer en meng 3 multi vitamine druppels door het voer en je zult zien dat hij snel uit de ruiperiode komt.
Parkieten ziektes kunnen ongemerkt veel schade veroorzaken bij grasparkieten. Na het lezen van deze blog weet je op welke symptomen je moet letten en wat je het beste kunt doen. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, dit kan bijvoorbeeld door te mailen naar pascal@parkietwinkel.nl. Is jouw parkiet echt ziek? Ga dan direct naar de vogelarts en wacht niet op onze reactie. Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram!